Online onderwijs

Online onderwijs via Mijn Leeromgeving

Via Mijn Leeromgeving bieden wij een aantal mogelijkheden voor online onderwijs. Wij willen scholen ondersteunen bij het online lesgeven in deze ongewone periode. Vanwege het Coronavirus bieden wij daarom het virtueel klaslokaal, de uitlegvideo’s voor de bovenbouw en de oefenexamens tot 1 juni tegen gereduceerd tarief (voordeel tot 80%). Neem hiervoor contact met ons op.

Onderwijs op afstand

Onderwijs op afstand met het virtuele klaslokaal

In het virtuele klaslokaal kunnen docenten online hun leerlingen op afstand onderwijs te geven. Docenten nodigen leerlingen uit, kunnen uitleg geven of leerlingen de gelegenheid geven vragen te stellen. Dit kan in groepen, kleine groepen of individueel, afhankelijk van de situatie en de wensen van de docent. Ideaal voor korte uitleg voor klassen bij meegegeven werk, mondelinge examens of een vragenuurtje.

Wij bieden jullie deze mogelijkheid kosteloos aan. Neem contact met ons op om hier gebruik van te maken.

Wouter Vaes, docent Engels, Philips van Horne in Weert
“Het werkt heel goed. Zojuist mijn eerste digitale les gegeven. Het was even uitvogelen hoe ik het beste mijn presentatie kon uploaden naar de les, maar het werkte allemaal op tijd. Heel erg bedankt voor de hulp!”

Videomodule met examenstof

De videomodule bevat video’s met uitleg van alle vakken voor bovenbouwleerlingen in het vmbo, havo en vwo. Ze zijn volledig gericht op de domeinen en einddoelen. Hoewel leerlingen niet op school zijn, kunnen zij zich toch voorbereiden op hun schoolexamens. Via onze omgeving kunnen docenten en leerlingen nu online toegang krijgen tot deze uitlegvideo’s. Docenten kunnen deze voor individuele leerlingen inzetten, maar ook als aanvulling op hun lessen, als huiswerk of extra oefenstof.

Kees van den Akker, teamleider op het Bornego Lyceum in Heerenveen, zegt daarover het volgende: “het voordeel van de video’s is dat ze los staan van het aanbod van de docent en ze de methode van de docent niet beïnvloeden. De video’s zijn compleet en de leerling kan er individueel mee aan de slag. Ze krijgen de stof op een andere manier aangeboden en kunnen zo in alle vrijheid de stof nogmaals tot zich nemen. De video’s zijn strak georganiseerd per domein en vak.”

Elk vak bevat meerdere video’s per onderwerp.  De inhoud van de video’s is gecontroleerd op kwaliteit. Bekijk hier een voorbeeld van een video.

Oefenexamens

Als aanvulling op de videomodule stellen wij via Mijn Leeromgeving oefenexamens van de afgelopen vijf jaar ter beschikking. Hiermee kan de leerling zichzelf toetsen en daarmee optimaal voorbereiden op de schoolexamens.

Video’s lijken effectief leermiddel

Video’s als vorm van digitaal lesmateriaal lijken een effectief middel voor leerlingen om te verwerken. In het boek “Wijze lessen. Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek” (Surma, Vanhoyweghen, Sluijsmans, Kamp, Muijs & Kirschner, 2019) beschrijven de auteurs dat leerlingen informatie die zowel via woorden als beeld wordt gepresenteerd, gemakkelijker opslaan dan wanneer alleen maar woorden worden gebruikt. Dit principe is gebaseerd op het feit dat verbale en visuele informatie volgens twee afzonderlijke (maar gelijktijdige werkende) processen in het werkgeheugen verwerkt worden en vervolgens in het langetermijngeheugen geïntegreerd. Dat maakt het leren minder belastend en effectiever.